četvrtak, 16. srpnja 2015.

TAKMIČENJE ZA BOGATE

Uefina Liga prvaka osnovana je sezone 1955./1956. prvobitno nazvana Europski kup. Sistem
takmičenja se bazirao kao današnja nokaut faza. Klubovi su igrali dvije utakmice, jednu kući, drugu u gostima i nakon međusobnog skora, uspješnija ekipa je išla dalje. U to vrijeme same ekipe učesnice ovog danas planetarno popularnog takmičenja okupljale su samo državne prvake zemalja, te prethodne godine osvajača kupa. Četrdeset i dvije godine kasnije sve se mijenja. Ovaj sistem ostao je aktivan do današnjeg dana. Klubovi iz liga petice imali su svoje predstavnike direktno u najjačem klubskom takmičenju na svijetu(prvaci i viceprvaci direktan plasman u Ligu prvaka). Da bi Vam pobliže objasnio stvar uzeću za primjer češku prvu ligu i njemačku Bundesligu. Ako je prvak ove sezone bila Viktoria iz Plzena ona ide u kvalifikacije, dok ako je naprimjer Bayer Leverkusen završio na drugoj poziciji u Bundesligi, ide direktno uz prvaka Bayerna iz Minhena.




Gabriel Hanot






Takmičenje je osnovano 1955. godine na prijedlog francuskog novinara i urednika L'Equipea, kao "Europski kup klubova prvaka", trideset sedam godina kasnije turnir je preimenovan u UEFA Liga prvaka. Ovo takmičenje porede sa južnoameričkim Copa Libertadoresom kao najjače takmičenje na svijetu.
Gabriela Hanota











Sa utakmice Celtic-Benfica

Još jedna zanimljivost vezana za ovo takmičenje je himna Lige šampiona koja nosi ime "Champions League"("Liga prvaka") jeste da ju je aranžirao 1992. Tony Britten prema Hendlovom "Zadoku". Premijerno izvođenje himne uz Royal Philharmonic Orchestra uz zbor akademije "St. Martin in the Fields" otpjevana je na tri jezika: engleskom, francuskom i njemačkom. I od tog dana do danas svaka utakmica počinje sa intoniranjem ove himne.

Cijela ova priča od 1997. godine privukla je pregršt sponzora i dala takmičenja veliku finansijsku moć, te se na taj način fudbal okrenuo ka velikoj komercijalizaciji.


Najveća iznenađenja u ovom tzv. "Takmičenju za bogate" pravile finansijski i imenom male ekipe
Crvena Zvezda slavi naslov prvaka Evrope 1991. godine u Bariju.
poput: Artmedie Petržalke, Crvene Zvezde (iako će mnogo fudbalski sladokusci reći da Zvezda nije bila iznenađenje), Aston Villa, Celtic, Porto, Steaua samo su neka od najvećih izenađenja ovog takmičenja.

Najveća pobjeda za naše prostore(mislim na Balkan) i jedno od najvećih iznenađenja, iako mnogi vrli poznavaoci najvažnije sporedne stvari na svijetu kažu da to nije bilo iznenađenje, jeste trijumf u finalu 1991. godine u italijanskom Bariju. Crvena Zvezda domogla se trona Evrope preko Olimpik Marseja nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.  Belodedić, Mihajlović, Prosinečki, Savičević i Pančev bili su najzaslužniji za prvu veliku titula za tadašnje prostore bivše nam države.

Sa finala LP-a 1986. Barcelona-Steaua

Artmedia slavi pobjedu protiv Celtica 2005.godine.
Ali ubjedljivo najveća senzacija Lige Prvaka jeste titula rumunjske Steaue protiv Barcelone u finalu 1986. nakon penala bilo je 2-0 za Rumune.

Jedna od većih iznenađenja u zadnjih nekoliko godine jeste Artmedia Pertžalka iz Slovačke koja je u sezoni 2004./2005. Uefine Lige šampiona domogla se grupne faze, te osigurala plasmana, kao najveći autsajder ikada. Tada su na svome putu izbacili Seltik i beogradski Partizan, te u grupi sa Portom, Interom i Rangersima osvojili 3 boda i izborili nastavka takmičenja u Europa ligi gdje su odmah izbačeni od Levskog iz Sofije.

Na kraju ovo posta Vam donosim neke video zapise sa YouTube.com, te urađen infografički prikaz o Ligi prvaka. Video zapisi redoslijedom: 1. Crvena Zvezda-Marsej 1991.(izvođenje jedanaesteraca)
2. Steaua-Barcelona 1986.(penali) 3. Partizan-Artmedia(penali).









Nema komentara:

Objavi komentar