petak, 17. srpnja 2015.

VELIČANSTVENI SVJETSKI DEBI




Fudbalska reprezentacija BiH 1993.
Ako živite u BiH i strastveni ste zaljubljenik u najvažniji sporednu stvar na svijetu onda ste sigurno i veliki fan našeg nacinalnog tima(realno govoreći u pojedinim dijelovima BiH i nije baš tako). No da krenemo ispočetka što se tiče fudbalske reprezentacije BiH. Zmajevi su marta1993. odigrali prvu neslužbenu utakmicu u njemačkoj protiv Kaiserslauterna po vodtsvom Fuada Muzurovića, te poraženi sa 4-1. Reprezentacija je tada imala nekoliko zvučnih imena, prevođena kapitenom Sliškovićem, zatim Baždarević, Hadžibegić, Katana, Sušić, Kapetanović, Musemić i drugi. Tokom nesretnih ratnih dejstava 1992. godine 17. juna FS BiH istupa iz FS Jugoslavije, te je konstuiran novi izvršni odbor FS BiH sa multinacionalnim karakterom preko kojeg je urađen status NS BiH za prijem u FIFA-u. Godine 1996. NS BiH je primljen u puno članostvo FIFA-e, dok je dvije godine kasnije u Dublinu dobio i punopravno članstvo UEFA-a.


Prva službena utakmica utakmica Zmajeva koja je ušla u anale je odigrana 30. novembra1995. u
1995. godina prva zvačina utakmica protiv Albanije u Tirani 30. oktobra
Tirani protiv Albanije gdje je BiH poražena rezultatom 2-0. Igralo se tada pod jako teskim okolnostima, nesretni rat je bio na izmaku, igralo se čisto iz ljubavi prema sportu a tadašnja roster BiH činili su: Pintol, Musić, Duro, Musemić, Konjić, Demirović, Džafić, Fazlagić,Begić, Hrnjić, Turković i Osmanović.

Prvi ranking na fifinoj rang listi BiH imala je 1996. godine kada je zauzimala 171. mjesto. Prvu pobjedu naš tim kroji iste godine pobjedivši Italiju na Koševu 2-1. Tada su pogađali Salihamidžić i Bolić, dok je za Azure pogodio Chiesa. Bitno je istaći da je tada Arrigo Sachi doveo najjači sastav Italije, te da se ova pobjeda smatra jednom od najvećih ikada u reprezentativnoj povijesti naših Zmajeva.

Igrale su se kasnije mnogo velike utakmica, uostalom svaka utakmica reprzentacije BiH je historijska, jer sami navijači su takvi, da se na svakoj utakmici ostavi srce na terenu, pa šta bude, i na taj način sve utakmice su historijske. Kako su godine odmicale BiH je imala sve veći rejting i kvalitetniju ekipu, te sve bliže nekom velikom takmičenju. 

Bitnije utakmice i na korak od jedno velikog takmičenja Zmajevi su bili 11. oktobra 2003. godine gdje nas je pobjeda protiv Danske na Koševu vodila na Euro 2004 u Portugalu. Sjećam se te utakmice kao da je gledam danas. Hladan tuš za BiH kada Jorgensen u 12. minuti pogađa mrežu Hasagića. Igrala se 38. minuta kada je Bešlija ubacio sa desne strane, a Bolić glavom matirao Sorensena. Komentator je bio legendarni Sabahudin Topalbećirević, a u tom trenutku njegov glas se nije mogao čuti, jer je 35 hiljada navijača otišlo u delirij. Na kraju je nažalost ostalo 1-1, te su Danci izborili direktan plasman.Najbliži plasmanu na svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. U grupi smo završili iza velike crvene furije, ostavivši iza sebe Tursku i Belgiju. Ali u baražu smo "naletili" na Portugal predvođen tada novopečenom zvjezdom Kristianom Ronaldom. Poraženi smo u oba susreta minimalno. Dvije godine kasnije igrali smo ponovo utakmicu u Francuskoj za direktan plasman na Euro u Poljskoj i Ukrajini. Svi ćete se sjetiti penala kojim su francuski 13. minuta do kraja izjednačili, te nas ponovo poslali u baraž na megdan, ponovo istim protivnicima. Tada su Portugalci bili nemilosrdni utrpavši nam čak 6 komada u Lisabonu.


I tako dok su se redale noćne more odlučujućih utakmica i baraža, tako je naš nacionalni tim
Sejad Salihović izvodi slobodni udarac (Portugal- BiH 2012. godina)
stastavao u reprzentaciju zrelu za neko veliko takmičenje. Kroz mnogo stresnu kvalifikacionu grupu za odlazak na SP u Brazilu 2014, odlučujuću ujedno i zadnju priliku da odemo na neko veliko takmičenje igrali smo u Kaunasu protiv Litvanije, gdje nas je jedino pobjeda vodila na sambu u Brazil. Dvadesetak minuta prije kraja pogodio je Vedad Ibišević za toliko čekanu i nedosanjanu pobjedu i veliko takmičenje.

15. juni 2014 godine pamtiću dok sam živ. Bio sam kući sa starim i burazom, a dan prije smo kupili novu plazmu sa 41 inčom. Sa nestrpljenjem smo čekali našu himnu i napokon je dočekali. To su momenti koje ne možete opisati, koje ne mogu opisati ni najvještiji pisci. To su oni momenti kada  gledate, slušate ili nešto treće i toliko ste ponosni, sretni i zadovoljni. Legendarna brazilska Marakana, a protivnik kao krojen za jedan svjetski debi, velika Argentina, himna i zastava BiH, slika koja je obišla svijet. Neprocjenjivo...


Slavlje igrača i stručnog štaba BiH u Kaunasu, nakon plasmana na SP u Brazilu 2014.







Nema komentara:

Objavi komentar